logo

Om oss

På Friare Liv arbetar vi med Nonviolent Communication (NVC), även kallat Giraffspråket.

Vi lär ut NVC, arbetar med medling och handledning samt driver bokförlag.

Liv och kay 2016

Vi villl bidra till att fler människor lär sig att stå upp för sig själva och samtidigt ta in andras perspektiv, så att problem, konflikter och nya utmaningar i världen kan lösas på nya kreativa sätt.

För närvarande är vi två stycken som arbetar i Friare Liv AB. För vissa uppdrag och projekt samarbetar vi dessutom med fler.

Friare Liv Konsult startades 1992 av Liv Larsson. Fram till 1999 arbetade vi i huvudsak med individ-, grupp-, och ledarskapsutveckling, bland annat med så kallade UGL-kurser, baserat på en mängd olika teorier och metoder.

Från år 1999 och framåt har vi allt mer fokuserat på att lära ut och sprida information om Nonviolent Communication. Vi anordnar bland annat kurser och arbetar med företag. För oss är NVC det mest effektiva förhållningssätt individer och grupper kan ha för att leva ett liv i frihet.

2002 startade vi även ett förlag för litteratur om Nonviolent Communication. Det började med att inget förlag, inom rimlig tid, ville ge ut Marshall Rosenbergs bok, Nonviolent Communication ett språk för livet, på svenska. Samtidigt frågade våra kursdeltagare efter litteratur om NVC på svenska... Vi gav då ut Rosenbergs bok själva och idag har vi gett ut sammanlagt 24 böcker om NVC, många av dem skrivna av Liv Larsson.

Våra böcker är även utgivna på Engelska, Tyska, Polska, Estniska, Finska, Holländska, Koreanska och Franska. Vi planerar att fortsätta ge ut NVC litteratur. Du hittar våra böcker här. 2011 blev vi Aktiebolag och heter nu Friare Liv AB.

Skriv ut E-post

Vår syn på pengar

För oss är pengar en strategi för att tillfredställa behov.

När vi erbjuder utbildningar, böcker, konsultuppdrag, medling med mera så tillgodoses flera av våra egna behov. Det handlar om behovet att bidra, ge mening, lärande och kontakt.

Läs mer

Skriv ut E-post

Vi lever som vi lär

På Friare Liv lär vi inte bara ut Nonviolent Communication. Vi försöker aktivt leta eftre sätt som möter fler och fler behov.

På det sättet ser vi hela tiden hur fler behov kan tillgodoses hos oss själva, hos de vi möter och i samhället. Vi arbetar bland annat med behovsanpassad ekonomi och hållbar tillväxt - utan ränta.

 

Behovsanpassad ekonomi

Vi har sedan 2005 erbjudit en glidande skala för avgiften på både kurser och långa program. Tanken är att tillgodose fler behov hos fler människor. Det innebär dels att fler får tillgång till kunskaper, dels att de som vill lätt har möjlighet att bidra till människor som har mindre resurser. När vi får pengar över säger vi ja till uppdrag där vi inte får betalt i pengar utan enbart med nöjet att göra skillnad. Vi har bland annat utbildat ickebeväpnade fredstyrkor på Sri-Lanka, Medlare till konflikten i Södra Thailand, samt medlare i Indien.

Den glidande skalan har hjälpt oss att bli medvetna om våra behov, samt om de fördomar vi har kring pengar och människor. Vi får också praktisera att aktivt skapa dialog vilket bidrar till vårt eget lärande.

 

Friare Liv bil

Utveckling av Miljöbilar

Friare Liv var med och stöttade den första serietillverkningen av etanolbilar i Sverige genom att beställa en Ford Focus Flexifuel när de först erbjöds 2001 till den svenska marknaden.

2014 var det dax att byta bil igen och nu vet vi att det fungerar fint att köra elbil i Norrbotten året runt!

Läs mer

Skriv ut E-post

Kay Rung

Kay Rung är empatitränare, medlare och bokförläggare.

Kay Rung

Han har arbetat som konsult och utbildare i Sverige och internationellt sedan 1998. Han driver företaget FRIARE LIV tillsammans med Liv Larsson.

Kay har arbetat med kommunikationscoaching och medling med Nonviolent Communication (giraffspråket) som utgångspunkt sedan 2001.  

Läs mer

Skriv ut E-post

Liv Larsson

Liv LarssonLiv Larsson har arbetat som konsult, medlare, coach och utbildare för FRIARE LIV AB sedan hon startade det 1992.

Tidigare var hon verksam bland annat som UGL-handledare. Idag är hon specialiserad på förhållningssättet Nonviolent Communication (NVC). Hon är utbildad av grundaren av NVC, Marshall Rosenberg.

Liv är också författare. 2004 kom hennes första bok, 2008 publicerades, Skapa kontakt och möten genom medling, 2009 Led som du lär och 2010 Ilska, skuld och skam, tre sidor av samma mynt. Hon har skrivit sjutton böcker om kommunikation, empatiskt lyssnande, konflikthantering, medling, kursledarskap, skam, skuld och ilska.

 

Läs mer

Skriv ut E-post

Några referenser

Vi arbetar både i Sverige och internationellt med utbildning och medling. Bland våra kunder finns väldigt olika grupper som FN, LKAB och Månteatern. 

 
För att göra listan kortare innefattar listan nedan inte deltagande på våra öppna kurser och utbildningar där kursdeltagare från olika organisationer deltar.

Läs mer

Skriv ut E-post