logo

Sagt om Nonviolent Communication

 

”Marshall Rosenberg ger oss det mest effektiva verktyget för att vårda vår hälsa och våra relationer. Nonviolent Communication bidrar till kontakt själar emellan och det skapar helande. Det är den felande länken i allt vi gör.”


DEEPAK CHOPPRA, författare till Tidlös till kropp och själ

Läs mer

Skriv ut E-post

"Mördare!" NVC arbete i flyktingläger i Betlehem

 

Marshall B. RosenbergJag presenterade NVC för omkring 170 muslimska män. Platsen var en moské i flyktinglägret Deheisha i betlehem.

Attityderna mot amerikaner var just då inte positiva. När jag talade märkte jag plötsligt en dov oro bland åhörarna. ”De viskar att du är amerikan!” varnade tolken mig just när en man i publiken studsade upp, såg mig i ögonen och gastade av sina lungors fulla kraft: ”Mördare!” Ett dussintal andra stämde in i kören och skrek i korus:
”Mördare!” ”Barnamördare!” ”Dråpare!”

Som tur var kunde jag koncentrera mig på vad mannen kände och behövde. I det här fallet hade jag några ledtrådar. På väg in i flyktinglägret hade jag sett åtskilliga tomma tårgasbehållare som natten innan hade skjutits in i lägret. På var och en stod ”Made in USA”. Jag visste att flyktingarna hyste en massa ilska mot USA som gett Israel tårgas och andra vapen. Jag vände mig till mannen som kallat mig mördare:

Läs mer

Skriv ut E-post

Grunderna i Nonviolent Communication

Nonviolent Communication (NVC) kan beskrivas som ett språk med medkänsla. Det är ett verktyg för positiv social förändring och konflikthantering - och ett sätt att leva.

NVC ger oss verktyg och medvetenhet att förstå vad som får oss att reagera. Det ger oss möjligheten att ta ansvar för våra reaktioner, att fördjupa kontakten med oss och andra.Genom det kan vi förändra våra vanemässiga beteenden. 

Dessutom innebär NVC en radikal förändring i hur vi förhåller oss till livet. NVC är byggt på ett grundläggande antagande:

Drivkraften bakom alla människors handlingar är försök att tillgodose behov och när dessa behov är hörda och bekräftade möjliggörs en gemensam grund för kontakt och samarbete.

Här kan du hitta information om forskning kring NVC på externa hemsidor.

Läs mer

Skriv ut E-post