top of page
Skribentens bildLiv Larsson

Vad ska känslor vara bra för?

Uppdaterat: 4 apr.

Ibland vill vi helst bli av med dem, känslorna, döva dem och få dem att försvinna. Andra gånger önskar vi att de var starkare, motiverande, glädjande. Känslor är något vi som människor verkar få leva med, vare sig vi vill det eller inte. Men känslor är värdefullt på flera sätt och vi har allt att vinna att förstå oss på dem.



Vi har länge levt under en viss syn på känslor, att de är universella, och att de utlöses när en viss plats i hjärnan stimuleras. Men till motsats till vad man tidigare antagit, har forskning visat att känslor inte uppstår från särskild plats i hjärnan. Vi har inte "känslokretsar" eller någon slags aktiverat område som är samma för alla som känner samma känsla. Med andra ord, när du säger att du är sorgsen, kan din hjärna vara aktiverad på ett helt annat sätt än när jag använder samma ord. Och mer än så, min egen hjärna kan aktiveras på helt olika sätt, vid två olika tillfällen när jag säger att jag känner mig sorgsen.

Känslor är konstruktioner av hur vi reagerar psykiskt, fysiskt och socialt, enligt Lisa Feldman Barret.

Något den gamla klassiska synen på känslor och mer uppdaterad forskning i alla fall har gemensamt, är att känslor är viktiga och fyller en värdefull funktion. Forskaren Lisa Feldman Barret fångar många aspekter av vad känslor är i sin utmärkta bok Så skapas känslor. Enligt henne fyller känslor huvudsakligen tre viktiga funktioner.



1. Känslor är prediktioner


Ja du läste rätt. Med allt jag har läst den senaste tiden vill jag påstå att känslor inte är reaktioner utan förutsägelser.

Tänk dig att du tar dig hemåt en mörk och varm sommarkväll. Du går längst en stig och plötsligt ser du något avlångt mitt på stigen. En orm. Hjärtat bankar och kanske är du en av oss som skulle kalla vad du känner för rädsla. Men när du tittar efter ser du att det är ett rep som ligger där. Ett rep du tolkade som en orm och därmed reagerade du med rädsla. Rädslan eller upphetsningen förbereder dig på att hantera en fara, aktiverar hela dig och gör dig redo att hantera en besvärlig situation. Du är inte rädd för att du såg en orm (eftersom det aldrig låg någon där) men du är beredd att springa. Känslorna skyddar dig genom att förutsäga en situation.


Vi har överlevt så länge som art som vi har gjort eftersom vi har varit bra på att förutse framtiden.

Vi konstruerar förutsägelser och får sedan justera det när vi har fel. Både vår psykologi och vår biologi är inställd på att förutse framtiden och vi lever egentligen aldrig i det omtalade "nuet". För att må bra ligger vi alltid steget före.

Det finns flera orsaker till varför jag tycker att Feldman Barrets teori konstruerade känslor är så hoppfull. En av dem att genom att de är konstruerade, inte medfödda eller automatiska, är det lättare än i alla fall jag hade trott att förändra dysfunktionella emotionella reaktionsmönster. Vi har inte bara ett val; att skrika på vårt barn, att slå någon på käften, att äta något för att döva våra känslor, utan fler. Känslorna i sig är inte någon slags urreflex, en djurisk reaktion som motsäger sig rationalitet. De kan snarare hjälpa oss vara rationella än hindra oss från det.

Det är förstås inte alltid lätt att ändra på invanda sätt att reagera, men möjligheten att ändra de som ligger i vägen för oss är hoppfull.



2. Känslor hjälper oss balansera vår kroppsbudget


Feldman Barret, menar att den andra funktionen våra känslor har, är att reglera ett vår kroppsbudget. Den rädsla du konstruerar genom att tänka på ett visst sätt, hjälper dig att aktivera din kropp och göra den redo att fly. När du sedan, kanske tillsammans med någon annan skrattar åt hur du kunde se så fel så bidrar glädjen och skrattet till att göra dig lugnare och ladda ur spänningen nu när du vet att "ormen" med ett helt vanligt rep. Lisa Feldman sammanfattar teorin så här sin bok Så skapas känslor.


"På det hela taget är teorin om konstruerade känslor en biologiskt, orienterad, psykologisk förklaring på vem du är som människa. Den räknar med både evolution och kultur."

3. Känslor skapar mening


Känslor hjälper oss "få ihop verkligheten". Vi känner oss rädda och har som alla människor behov av trygghet. När vi ser "meningen" med en känsla blir den lättare att acceptera och hantera. I Nonviolent Communication över vi mycket på att använda våra känslor till att bli mer medvetna om vad vi behöver. På det sättet blir känslor och behov en del av viktigt meningsskapande. Vi kan kommunicera om vårt inre och bli hörda och vi kan höra andra. Meningsskapandet får oss att må bättre eftersom det lugnar vår hjärna som hela tiden "vill få ihop saker".


Ett litet kom ihåg

Kom ihåg att vetenskap inte är det enda sättet att förstå eller förklara något. Vetenskap, även den om känslor och om vår hjärna, är en generell indikation på något och fungerar allra bäst när den är vägvisare i att hitta sätt att se till att vi mår bra. Forskning är viktig och värdefull om den hjälper oss att leva ett bra liv men är inte "facit".


Läs mer om det här i min nya bok Ut ur skamvrån som kommer våren 2024


Nonviolent Communication och känslor

Ju mer vi lär oss om vårt inre, desto mer verkar NVC "hålla". Vi fortsätter därför gärna med att ge ut böcker samt lära ut kommunikation som bygger på dess principer. Välkommen att lära dig med oss.


 







456 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Comments


Linn Löf
Linn Löf
Aug 27, 2022

ja! Så spännande forskning och som du nämnde Liv så känns det hoppfullt att genom detta synsätt har vi möjlighet att ändra våra känslomönster och beteenden.

Jag är så glad att detta vävs in så naturligt i NVC utövandet.

Like

tnbsweden
Aug 23, 2022

Intressant, hjärnskrynklande. Känslor kanske både är förutseende och reaktiva. Gillar inlägget och att stimuleras av nya tankar.

Like
Liv Larsson
Liv Larsson
Aug 24, 2022
Replying to

Kul att höra att det får dig att fundera. Jag har funderat på det här ett tag nu och ser vilka fördelar jag får av att linjera min syn med den här forskningen. Ska bli spännande att utveckla mer

Like

Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page