top of page
Skribentens bildLiv Larsson

Hur skulle du vilja bli bemött när du förvirrat frågar efter vägen?


Uppdrag gransknings serie om demens - När jag inte längre minns dig, får mig att gråta floder. Vilken smärta och vilka utmaningar både den som insjuknar och deras anhöriga ställs inför. Och vad mycket kärlek det finns! Hoppas att så många som möjligt ser den så att vi kan lyfta på stigmat kring sjukdomen och lätta på den skam som många upplever i relation till demens. Skammen gör att diagnostisering fördröjs med onödiga förödmjukelser som följd. Samtidigt berörs väldigt många svenskar av sjukdomen antingen som anhörig eller som sjukvårdspersonal.




Demens är en sjukdom som påverkar en persons förmåga att tänka, minnas och fungera på ett självständigt sätt. Det är en utmanade och ofta smärtsam upplevelse för både den drabbade och deras familj och vänner. Något som är svårt med demens är att se hur det gradvis stjäl människans förmåga att förstå sin omgivning, sig själva och sina relationer. Det är en sjukdom som sakta men säkert raderar minnen och erfarenheter som en gång var så viktiga för personen och deras närmaste. Förlusten av minnen och förmågor är en av de största utmaningarna som en person med demens möter. De kan tappa förmågan till att klara av vardagssaker, som att klä på sig eller borsta tänderna. De kan tappa bort sig på platser de tidigare kände väl. Det är hjärtskärande att se hur en person som en gång var självständig och livfull, nu är beroende av andra för att utföra de enklaste uppgifter.


Men trots allt svart, kan demens även visa oss hur starkt människor kan älska och vårda sina nära och kära genom svårigheter. Därför är det så viktigt att uppmärksamma demens och de som är drabbade av sjukdomen, samt att stödja forskning för att hitta ett botemedel.

En utmaning med demens är kommunikationen. Personer med demens kan ha svårt att uttrycka sig eller förstå vad andra säger. Det behöver hjälp med att kommunicera sina behov och önskemål till sina vårdgivare. Personen kan bli arg och orolig när de inte förstår vad som händer runt dem, och ibland blir de misstänksamma, vilket kan göra det svårt för vårdgivare att nå fram till dem. I klara stunder kan tankar om att känna sig värdelös växa och om att de är en börda leda till stark ångest.


Under pandemin publicerade vi boken Empati vid demens av Pati Bielek Smith som som vänder sig till dig som tillbringar tid tillsammans med någon som har en demenssjukdom, professionellt eller som anhörig eller vän. Pati, som är NVC tränare, fokuserar på de möjligheter som finns att skapa livskvalitet, visa respekt och upprätthålla värdighet för alla dem som berörs. Hur kan vi se mer till det levande än det som är sjukt? Med empati, nyfikenhet och mjuk humor och berättelser från livet ger hon förslag på hur kan byggas även i situationer som präglas av demens. Boken visar hur vi med hjälp av kommunikation kan öka vår förmåga till värme och samarbete i långt högre grad än vi trodde var möjligt när demensen blev en del av vår vardag.

Vem behöver den boken som stöd i din vardag? Du hittar den här.


174 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Om bloggen:

Vi skriver om olika områden i korta 1-5 minuters bitar.

Vill du lära dig att få ihop helheten är du välkommen på våra utbildningar där vi tränar på att gå från teori till praktik.

 

Läs mer om oss som skriver här.

Liv Larsson & Kay Rung 

bottom of page